500


Пятница, 29.03.2024, 04:36

Ви увійшли як Гость | Група "Гости" | RSS | Головна | | Мій профіль | Вхід|Вихід

Головна » 2011 » Март » 3 » Всекримський конкурс "Змагаймось за нове життя!", присвячений Лесі Українки
03:46
Всекримський конкурс "Змагаймось за нове життя!", присвячений Лесі Українки

    26 лютого 2011 в м.Сімферополі відбувся Всекримський конкурс шкільної та студентської творчості  «Змагаймось за нове життя!" життя!» («Змагаючись за нове життя!"), присвяченого культурної спадщини української поетеси Лесі Українки.

Про це  повідомила координатор конкурсу в Сімферополі, заступник голови Кримського республіканського відділення товариства зв'язків з українцями за межами України (товарищество «Україна–Світ»)  Тетяна Захарова. Як повідомила Т. Захарова, мета конкурсу - сприяти ознайомленню молоді зі спадщиною Лесі Українки, спонуканню осмислення державотворчих зусиль українського народу та його перспектив; виховання почуття патріотизму, національної гідності та особистісної відповідальності за прийдешнє нашої Батьківщини. 

 Більше 50 старшокласників і студентів вищих навчальних закладів змагалися у двох номінаціях: художнє читання і інсценування творів Л. Українки. Призери конкурсу отримали дипломи та пам'ятні призи. Інші учасники конкурсу були відзначени пам'ятними подарунками. 










Справка.

Ініціатор і меценат конкурсу - відомий громадський діяч, член Ліги українських меценатів Марія Фішер-Слиж (Торонто, Канада).





Короткий життєпис д-ра Марії Фішер-Слиж


Д-р Марія Фішер-Слиж - лікар-педіатр, довголітній член управи Українського лікарського товариства Північної Америки (УЛТПА) у Чикаго. Вона також була головою УЛТПА в Торонто (Канада). Д-р Фішер-Слиж очолювала Товариство приятелів академічної гімназії у Львові. 

Сьогодні пані Марія є членом управи Канадського товариства приятелів України, Ліги українських меценатів у Києві та Наукового товариства ім. Шевченка у Нью-Йорку та Торонто. 

Пані Марія Фішер-Слиж народилася в 1922 році у родині Адольфа та Ольги Слиж. Дитинство провела разом із двома сестрами та двома братами в княжому городі Белзі (Німеччина). У І933 році вся родина переїхала до Львова, де Марія навчалась в українській академічній гімназії, заснованій у 1784 р. 1940 року родина змушена була покинути Львів і повернутися до м. Белзи. Того ж року Марія отримала атестат зрілості в українській гімназії у Хелмі (Польща).

У ході подальшої воєнної хуртовини Марія опинилася у Мюнхені, де закінчила медичний факультет в університеті Людвига Максиміліана.

У 1950 році стала доктором медичних наук і разом з родиною емігрувала до США. Була приватним дитячим лікарем у штаті Іллінойс. Після смерті чоловіка пані Фішер-Слиж переїхала до Канади і зараз мешкає у місті Торонто. Д-р Марія Фішер-Слиж є фундатором гуманітарних та освітніх проектів в Україні, особливо тих програм, шо під-тримують виховання молоді, відродження вільної преси, української духовності та культури.



Переглядів: 1186 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Основне

 

Додатково


    Наші колективи


    Наша кнопка

    Сёстры Осадченко

    Наші друзі

    Сайт МДЦ Артек

    Статистика

    Размещено на Start.Crimea.UA Russian America Top. Рейтинг ресурсов Русской Америки. Яндекс.Метрика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0


      Пошук